Byggefestivalen har i sin nuværende form været afviklet siden 2019. Før det var det en praktisk havefest på Djursland. Initiativet kom fra en mor, der skulle have fixet et par praktiske opgaver. Hun og sønnen inviterede vennerne til en havefest, hvor opgaverne blev løst. Det udviklede sig til en fast tradition, som blev afviklet 12 år i træk. Med tiden voksede havefesten og i 2019 blev havefesten erstattet af Byggefestivalen på Grobund ved Ebeltoft.
I 2019 deltog 500. Efter en pause i corona-årene deltog 750 i 2022 og i 2023 trak Byggefestivalen 1300 deltagere. I 2024 flyttede Byggefestivalen til Als, hvor ca. 750 deltog i løbet af de 5 dages festival.
Vi er af den klare overbevisning, at for at vi kan bruge af naturen, må vi også leve med naturen. Derfor kræver det større bevidsthed om miljø, bæredygtighed, og klimaaftryk. Herunder mange flere koncepter, fx affaldsfrihed, genbrug og upcycling. Der er brug for handling og udvikling, og det skal ske i sammenspillet mellem civilbefolkning, erhvervsliv og det offentlige.
Byggefestivalen har den overordnede vision at danne ramme om læring, bæredygtighed, skaberglæde, og det at dyrke et håndværk – ved at skabe i fællesskab. Måden hvorpå vi efterlever festivalens vision er gennem følgende delmål.
Flere end 2.570 arter er i fare for at forsvinde fra den danske natur. Foreningen Byggefestival Skaberkraft donerer hvert år et beløb til Den Danske Naturfond, – penge som er doneret af byggefestivaldeltagere ifm. auktionen på Byggefestivalen. Alle kan bidrage med noget til auktionen, som andre kan byde på – fx en service eller et byggeprojekt skabt af genbrugstræ.